Odporność organizmu to jego naturalna zdolność do walki z bakteriami oraz wirusami. Jeśli jest ona osłabiona, zarazki z łatwością wnikają do naszego organizmu siejąc spustoszenie. Na szczęście istnieje kilka prostych nawyków, które możesz wprowadzić w życie, aby zwiększyć swoją odporność. 

Jak wzmocnić odporność organizmu?

Wyrobienie odpowiedniego nawyku to kluczowy aspekt na drodze do wzmocnienia odporności organizmu. Przedstawiamy pięć prostych kroków, które pomogą Ci w uniknięciu infekcji. 

1. Ogranicz stres 

Jedną z rzeczy, która najbardziej niszczy oraz osłabia naszą odporność jest chroniczny stres. Pod jego wpływem wzrasta produkcja niektórych hormonów, które uruchamiają reakcje modyfikujące funkcjonowanie komórek odpornościowych. Doskonałym przykładem takiego działania jest kortyzol, czyli hormon stresu. Kiedy w organizmie gromadzi się jego nadmiar osłabia on jego zdolność do obrony przed infekcjami oraz chorobami. To dlatego w chwilach nadmiernego stresu zdecydowanie łatwiej jest nam złapać przeziębienie czy też borykamy się z nawracającymi opryszczkami. 

Nie ma zdrowego ciała bez zdrowego umysłu, dlatego tak ważnym jest aby nauczyć się radzić sobie ze stresem. Każdy z nas powinien odnaleźć swoją drogę na zminimalizowanie oraz niepoddawanie się stresowi. Może być to nawyk medytacji, spacery z psem, uprawianie ciągłym uczuciem niepokoju zbawienna może okazać się wizyta u psychologa.

 

2. Zadbaj o odpowiednią ilość snu 

Badania wykazały, że brak snu prowadzi do osłabienia układu odpornościowego oraz zwiększa produkcję kortyzolu, czyli hormonu stresu. Chronicznie niewyspany organizm nie ma czasu na regenerację, co powoduje, że o wiele prościej ulega wszelkim zakażeniom oraz infekcjom. Zadbaj o odpowiednią ilość snu, a Twój organizm będzie miał o wiele więcej energii do walki z drobnoustrojami. 

Zbawienny dla naszej odporności sen powinien trwać około 7 godzin dziennie. Nie może być on przerywany i najlepiej kiedy odbywa się w dobrze przewietrzonym pomieszczeniu oraz w temperaturze około 19 stopni. 

 

3. Zrezygnuj z używek 

Zarówno alkohol jak i papierosy obniżają odporność naszego organizmu. Doskonałym rozwiązaniem będzie ich całkowite odstawienie bądź ograniczenie do minimum. Mamy również przykrą wiadomość dla wszystkich miłośników kawy – ona również negatywnie wpływa na odporność, dlatego warto ograniczyć jej spożywanie. 

 

4. Zadbaj o prawidłowe odżywianie  

Odpowiednia dieta to kolejny czynnik, który może przyczynić się do wzrostu naszej odporności. Układ odpornościowy najlepiej pracuje właśnie wtedy, kiedy dostarczamy naszemu organizmowi produkty spożywcze, które zawierają substancje bioaktywne, stymulujące jego odporność.

Jakie produkty warto spożywać, aby wzmocnić odporność organizmu?

Owoce i warzywa 

Szczególnie istotne jest włączenie do diety tych owoców i warzyw, które zawierają witaminę C! Mogą być to brukselka, pomarańcza, cytryna, kiwi, czarne porzeczki, truskawki, papryka czerwona, natka pietruszki, szpinak, chrzan oraz jarmuż. 

Korzystne dla naszej odporności okażą się również warzywa cebulowe. Są one ważnym źródłem siarczków organicznych oraz fitoncydów. znajdziesz je w czosnku, cebuli, porze oraz szczypiorku.   

Produkty bogate w witaminę D

Do produktów zawierających witaminę D wliczamy ryby morskie, jajka, kawior, sardynki, grzyby oraz nabiał. 

Więcej o wpływie witaminy D na organizm przeczytasz tutaj – http://bit.ly/InmedicoWitaminaD

Kiszonki

Kwas mlekowy zawarty w kiszonkach stwarza idealne warunki dla rozwoju korzystnych bakterii jelitowych, które doskonale wpływają na odporność.  Pamiętaj jednak, że właściwości te posiada jedynie kapusta kiszona, nie kwaszona! 

Fermentowane produkty mleczne

Czyli maślanka, kefir oraz jogurty. Fermentowane produkty mleczne zawierają bakterie, które hamują rozwój patogenów oraz stymulują wzrost korzystnej mikroflory jelitowej. 

Produkty bogate w cynk

Cynk chroni ludzki organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Jego brak w organizmie powoduje nie tylko zmniejszoną odporność na infekcje, ale również utrudnia gojenie się ran oraz zmniejsza apetyt. 

Do produktów bogatych w cynk zaliczamy – czerwone mięsa, szpinak, szparagi, nasiona roślin strączkowych oraz produkty pełnoziarniste. 

 

5. Ruch to zdrowie! 

Badania dowodzą, że po wzmożonym wysiłku fizycznym,  w naszym organizmie wzrasta aktywność limfocytów, które niszczą komórki replikujące wirusy. Dzięki ruchowi wzrasta również pula granulocytów we krwi oraz podnosi się aktywność monocytów, które pochłaniają zarówno wirusy jak i uszkodzone, starzejące się komórki. 

Czy wiesz, że aby wzmocnić odporność wystarczy codzienny spacer? Pół godziny ruchu na świeżym powietrzu, niezależnie od pogody, uczy nasz układ termoregulacji adaptacji do różnych sytuacji. Dzięki temu nasz organizm hartuje się i co za tym idzie – skuteczniej broni przed infekcjami.